IFKS 2018 Lemmer I

De zesde wedstrijd van de IFKS is in de baai van Lemmer. Er staat een stevige wind, kracht 5, met beste vlagen. Er staat een gate-baan op het programma. Gezien de omstandigheden kiezen we voor een dubbel rif in het grootzeil en ook een gereefde fok. Tijdens het inzeilen zoeken we naar de optimale trim en hoogte in het opkruisen om ook de golfslag het hoofd te kunnen bieden.

Lemmer I

Bij de start kiezen we ervoor om aan de wind, langs de indringboei aan de wind van start te gaan. Onder ons vaart de Eenvoud, maar boven ons probeert de Raerder Roek in te dringen. Er volgt contact en we zetten de protestvlag. Ondanks dit alles vliegen we mooi uit de startblokken. We kiezen daarbij voor een langere slag over bakboord en kunnen bij de daaropvolgende slag over stuurboord voor vrijwel het hele veld langs. Alleen de Grytsje Obes is eerder bij de boevenboei.

JB03.jpg

Na ook het ronden van de spreader scheuren we met de loet erin naar de gate, waarbij we er voor kiezen om bakboord uit te gaan en dus de eerste slag omhoog over stuurboord. Inmiddels is het veld ver uit elkaar gevallen en daardoor kunnen we ons meer richten op een topklassering. De Grytsje Obes, die op kop ligt, heeft ons door en verdedigd op ons. Daar door verliezen we terrein en weet de Ut e Striid, varend in vrije wind ons in te halen.

JB07.jpg

Zij aan zij met de Ale varen we het tweede voordewindse rak naar beneden. Niet duelleren, maar gezamenlijk uitlopen op de schepen achter ons. Gezien het pittige weer stuurt de wedstrijdleiding ons nog een laatste keer naar boven en daarin knokken we met de Ale om plek 3.

JB11.jpg

We zetten nog een laatste keer alles op alles en weten de Ale achter ons te houden. Zodoende komen we achter de Ut e Striid en Grytsje Obes als 3e over de finishlijn. De vlag mag in top! Een geweldig resultaat en prima zaken doen voor het klassement, waarin we 3 plekken opklimmen naar plek 10.

Zaterdag varen we de laatste wedstrijd van de IFKS, wederom in de baai van Lemmer. We gaan er een mooie dag van maken, waarbij onze fans vanaf het volgschip dat eerste rang ligt, mee kunnen genieten.

Top3.jpeg

Foto’s Janny Bergh


Leave a comment