Partner worden

“Zoals een molenaar zijn molen draait, varen wij ons Skûtsje”

Word partner van skûtsje Verwisseling en steun het oude zeilambacht dat wij op eigentijdse wijze bij jongeren onder de aandacht brengen.

1

Skûtsje Verwisseling is gebouwd in 1925. De thuishaven Yndyk ligt aan het Heegermeer, nabij Woudsend. Hier varen wij in het voorjaar de Slach Om Heech, en in de zomer de derde IFKS-wedstrijd.

Woudsend kent een lange scheepvaarthistorie: al vroeg in de vorige eeuw vestigden zich hier vele scheepswerven en metaalbewerkers, die met het bouwen van zeilschepen sterk hebben bijgedragen aan de economische ontwikkeling in Zuidwest Friesland. Van oudsher voer ons skûtsje met vracht. Zo zeilden de schipper en zijn gezin hun inkomen bij elkaar. Groene Skûtsjes vervoerden bijvoorbeeld turf die ons Friese landschap vandaag de dag vormt. Ook in Woudsend zijn de sporen van het vroegere werkzame leven nog goed zichtbaar: de houtzaagmolen, de korenmolen en de vele werven die Woudsend vroeger rijk was.

2

Tegenwoordig wordt er niet meer met vracht gevaren, maar draait het om de prachtige zeilsport die met deze platbodems beoefend wordt. Dat doen wij niet alleen om te winnen, maar juist ook om de herinnering aan het harde werk dat met deze schepen verricht werd, in ere te houden.

Zo doet de Verwisseling, als een van de weinige IFKS skûtsjes, elk najaar mee aan de bekende Strontrace van Workum naar Warmond en weer terug. Verder steunen we lokale evenementen: bijvoorbeeld Kinderkunst Woudsend en de Sleepbootdagen. Tot slot vinden we het als ANBI stichting belangrijk om jongeren te betrekken bij het Skûtsjesilen. Zo is de kern van Team Verwisseling ooit begonnen in de IFKS vanuit de Amsterdamse studentenzeilvereniging Orionis. Hun enthousiasme heeft anderen aangespoord en inmiddels varen er 4 ‘studenten’ skûtsjes in de IFKS vloot.

Het onderhouden van een historisch schip is kostbaar en vraagt veel investering in tijd en middelen. Naast de energie die we als team met veel liefde inzetten, willen wij u uitnodigen om bij te dragen aan het in ere houden van dit cultureel, varend erfgoed en de technieken van toen. Dat kan op verschillende manieren:

Word partner voor een bedrag van €500,-, dan bedanken we u met de volgende privileges:

 1. U bent welkom op onze Nieuwjaarsreceptie om kennis te maken met schip en bemanning. Onder het genot van een hapje en drankje blikken we terug op het afgelopen wedstrijdseizoen en kijken we vooruit naar het nieuwe.
 2. U bent welkom op de jaarlijkse Verwisseling Opstapdag voor een hapje en drankje, en natuurlijk de gelegenheid om met uw collega’s, familie of vrienden een tochtje te maken.
 3. Tijdens de finale van de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen in Lemmer bent u welkom om vanaf ons volgschip in de Lemster Baai de wedstrijd te volgen. Nodig uw gasten uit en juich ons naar de eerste plaats!
 4. U ontvangt een door het team samengestelde nieuwsbrief met de laatste updates over ons skûtsje en haar activiteiten, de wedstrijden en het onderhoud.
 5. Naamsvermelding op onze website.

Kiest u ervoor om partner te worden en steunt u ons met €1000,-, dan bedanken we u met bovenstaande privileges en de volgende extra’ s:

 1. Uw vlag in onze mast tijdens wedstrijdevenementen. Zo is goed zichtbaar dat u ons skûtsje volgt en steunt!
 2. Per seizoen organiseren we voor u een middag- of avondtocht op datum naar keuze voor u en uw relaties (max. 12 personen inclusief een consumptie per persoon. Opstapplaats: Indijk of nabijgelegen water. NB: Tochten zijn tegen meerprijs eenvoudig uit te breiden naar een personeelsuitje of relatiedag. Tevens kunnen we bijpassende cateringarrangementen verzorgen in samenwerking met lokale leveranciers.)

Als hoofdpartner van € 5.000,-, bedanken wij u met bovenstaande privileges en de volgende extra’ s:

 1. Uw naam en logo exclusief op onze huik: deze zeilafdekking is voor elke passant goed zichtbaar wanneer het schip in de havens afgemeerd ligt.
 2. Uw naam en logo exclusief op onze teamkleding.
 3. Vermelding van uw naam op social media en in de aftiteling van passende filmpjes, zoals de strontrace. Kijk op: www.skutsjeverwisseling.nl voor een impressie.
 4. Een compleet verzorgde dagtocht, of 2 middag- of avondtochten. Afhankelijk van uw wensen kijken we graag samen naar een passend arrangement voor uw bedrijf. Met theeschenkerij Heechsicht als uitvalsbasis en Omke Jan als partner zijn er vele mogelijkheden in en rond Woudsend.

PS. De ANBI status kan fiscale voordelen met zich meebrengen. Wij denken graag met u mee om deze optimaal te benutten.

3

Meer weten? Neem contact op met Karin Veld: 06 81789606 / skutsjeverwisseling@gmail.com